ورق فولاد ضد زنگ در ابعاد و ضخامت متنوع و بررسی کاربرد های دیگر آن

یکی از تجهیزات مهم در ساختمان سازی ورق استنلس استیل می باشد که در سایزها و ضخامت های مختلف توسط سازندگان داخل کشور تولید و به بازار عرضه می گردد.

از این فولاد بسیار پرکاربرد در موارد مختلفی استفاده می شود و قیمت آن با توجه به عواملی متفاوت خواهد بود.

 

ورق فولاد ضد زنگ

ورق استنلس استیل در واقع نوعی آلیاژ آهن با حداقل 10.5 درصد کروم است که دلیل استفاده از کروم در تولید آن جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی فولاد است، بنابراین با افزایش میزان این ماده، استحکام محصول نهایی نیز افزایش می یابد.

این ورق علاوه بر داشتن کروم حاوی مقادیر دیگری مانند منگنز، کربن و سیلیکون نیز می باشد که استیل ضد زنگ را فوق العاده می کند.

به منظور افزایش چکش خواری فولاد ضد زنگ از عناصری مانند نیکل در تولید آن استفاده می شود و از سوی دیگر به افزایش مقاومت آن در برابر عواملی مانند خوردگی کمک می کند.

این آلیاژ را می توان یکی از محصولات قابل بازیافت دانست و از آنجایی که افراد زیادی به بازیافت آن مشغول هستند، تقاضا برای آن افزایش یافته است.

فولاد ضد زنگ یکی از فلزاتی است که با بازیافت مکرر خواص خود را از دست نمی دهد و از آنجایی که تجزیه نمی شود بسیار محبوب شده است.

این نوع فولاد هزینه نگهداری و تعمیرات بسیار پایینی دارد و طول عمر بالایی دارد.

از طرفی نظافت آن بسیار آسان است و به همین دلیل در صنایع دارویی و غذایی کاربرد زیادی دارد زیرا باعث بیماری زا نمی شود.

همانطور که قبلا اشاره کردیم، این محصول قابل بازیافت است، بنابراین می توان گفت که دوستدار محیط زیست خواهد بود و از آنجایی که حتی ذره ای از آن در اطراف شما باقی نمی ماند، هیچ آسیبی برای موجودات زنده نخواهد داشت.

یکی دیگر از عواملی که باعث محبوبیت بیشتر این آلیاژ نسبت به نمونه های دیگر شده است قیمت مناسب آن است که پیمانکاران می توانند آن را تا پایان پروژه نگه دارند و در موارد مورد نظر از آن استفاده کنند.

 

حال به بررسی انواع مدل های استیل می پردازیم که شامل موارد زیر می باشد.

فولاد زنگ نزن آستنیتی: این نوع فولاد متداول ترین نوع آن است که 16 درصد کروم دارد و به دلیل وجود این مقدار کروم، مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد.

یکی از نکات مهم در مورد این محصول این است که نمی توان آن را از طریق عملیات حرارتی سخت کرد زیرا در تمام دماها ساختار یکسانی دارند.

امکان جوش روی این نوع فولاد بسیار آسان بوده و شکل پذیری خوبی دارد.

فولاد ضد زنگ فریتی: این نوع فولاد دارای 27 درصد کروم و مقداری نیکل است که وجود آن باعث کاهش مقاومت آن در برابر خوردگی شده است.

برخی از فولادهای ضدزنگ نیز مانند فریت خاصیت مغناطیسی دارند و دلیل این خاصیت وجود مقداری آهن در آنهاست.

فولاد زنگ نزن مارتنزیتی: این نوع فولادها حاوی 14 درصد کروم بوده و دارای خواص مغناطیسی هستند که با فرآیندهای نورد سرد و گرم سخت می شوند و مقاومت آنها نسبت به فولادهای فریتی و آستنیتی کمتر است، اما سختی آنها با فرآیندهای حرارتی افزایش می یابد. بالا می رود.

آلیاژ دوبلکس: این نوع فولاد به صورت ترکیبی از چند نوع مختلف آلیاژ تولید می شود و بارزترین ویژگی آن مقاومت بالا در برابر انواع تنش و ترک است.

فولاد ضد زنگ رسوب سخت: این نوع فولاد دارای حدود 17 درصد کروم است و با افزودن عناصری مانند مس، آلومینیوم و … به آنها می توان مقاومت آنها را افزایش داد.

اکنون که با انواع فولاد ضد زنگ و ساختار آنها آشنا شدید، در مورد روش تولید این محصول در کارخانه های بزرگ با شما صحبت خواهیم کرد که شامل مراحل زیر می باشد.

ذوب مواد اولیه: در این مرحله مواد اولیه مورد نیاز برای تولید محصول در کوره های مخصوص ذوب شده و با جداسازی سرباره این مواد تصفیه می شود.

حذف کربن: در این قسمت باید مقادیر اضافی کربن حذف شود که از طریق فرآوری مواد ذوب شده انجام خواهد شد.

ریخته گری پیوسته: مواد ذوب شده که کاملاً تصفیه شده اند در قالب های ریخته گری مناسب ریخته شده و به صورت شمش در می آیند.

شکل دهی: مواد مذاب با توجه به قالب مورد استفاده به اشکال مختلفی در می آیند که می تواند مربع، مستطیل یا غیره باشد.

 

عملیات حرارتی: این فرآیند که به آن نبرد میز داغ می گویند، در دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد محصول که به فولاد بستگی دارد، انجام می شود.

نورد سرد: در صورتی که تولیدکنندگان قصد تهیه فولاد با ابعاد مشخص را داشته باشند، از فرآیند نورد سرد استفاده می کنند.

آنیل کردن: این عمل که به آن آنیل نیز می گویند برای نرم شدن فولاد به دلیل چکش خواری آن انجام می شود و در واقع در این مرحله این آلیاژ تحت شرایط خاصی گرم و سرد می شود.

رسوب زدایی: در اثر عمل بازپخت، اکسیدهایی در سطح فولاد ایجاد می شود که از خواص و زیبایی محصول می کاهد، بنابراین انجام عملیات رسوب زدایی ضروری خواهد بود.

برش دادن: برای برش استیل در ابعاد دلخواه از چاقوهای گیوتینی استفاده می شود که ظاهر محصول نهایی را زیباتر می کند.

تمام کاری: در آخرین مرحله از عملیات پولیش، سطح محصول صیقل داده می شود تا فولاد سطحی کاملا صاف و یکنواخت داشته باشد.

استفاده از فولاد ضد زنگ مزایای مختلفی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
• دارا بودن مقاومت بالا در برابر خوردگی
• داشتن مقاومت بالا در برابر سایش و کشش
• امکان جوشکاری روی آن
• مقاومت بالا در برابر دماهای بالا
• داشتن سلامتی زیاد
• هدایت الکتریکی بالا
• زندگی طولانی
• عدم نیاز به تعمیرات مختلف

اگر می خواهید فولاد ضد زنگ با کیفیت بالا را از یک مرکز مطمئن تهیه کنید، می توانید با مشاوران ما تماس بگیرید و این محصول کاربردی و استاندارد را خریداری کنید.